Hela fastigheten

 • Du överlåter antagligen hela bostaden, och med hela bostaden ingår även trädgård samt eventuella uthus och garage. Även här måste det göras rent. Uthus och garage måste tömmas från lösa saker, som ska köras bort om inget annat överenskommits med nya ägarna. Golv och väggar måste göras rent. Ett garage är ofta hårt nedsmutsat, det kan behöva rengöras grundligt.

Håll trädgården i trim

 • Trädgården ingår i fastigheten, och utifrån årstiden är det olika mängder underhåll som krävs för att kunna överlämna den i godtagbart skick. Om du säljer huset i juni när allt blommar och gräsmattan är välklippt kan du inte bara låta trädgården bli ovårdad när fastigheten väl är såld. Du är skyldig att underhålla och se efter trädgården på det sättet som om du skulle bott kvar i huset. Vanligt sunt förnuft egentligen, men många slarvar med detta.

 • Är det vinter borde du skotta undan snö och sanda stigar och uppfarter, ännu en gång på samma sätt som om du skulle bo kvar i huset. Sedan är det klart att alla årstider påverkar en trädgård, och att kräva perfektion av en trädgård eller en altan kan ingen göra. Men det ska se hyfsat snyggt och prydligt ut.

Så flyttstädar du garaget

 • Ofta har man en massa skräp förvarat i garaget, så börja gärna rensa redan när det står klart att du kommer sälja huset. Om du slänger skräp och städar ut garaget har du sedan en perfekt yta att ställa alla flyttkartonger på allt eftersom du packar.

 • Vad gäller städningen så måste fläckar som går att få bort, elimineras. Ingen kan kräva att ett garage är helt fläckfritt på samma sätt som inne i en bostad. Finns spår efter däck eller tappade verktyg är det köparens skyldighet att kolla på detta vid besiktningen, eftersom de rimligtvis inte kan förväntas tas bort. Det viktigaste är att garaget är tomt, avsopat och avsköljt, samt att fönster etc är hela.

 • ​Använd ett rengöringsmedel som är till för golvet. Har du trätrall så borde du först fråga om de nya ägarna vill  ha detta (om inte så måste du slänga det). Se till att moppa golvet efter att du dammsugit eller sopat det. Det går naturligtvis inte att få ett helt rent golv på balkongen - men det ska synas att det är städat.
   

 • Torka av räcken: Använd rengöringsmedel, ljummet vatten och en tvättsvamp. Börja med räcken och rengör dessa från alla vinklar. Torka därefter av balkongens “vägg”. Torka bort vatten som rinner.
   

 • Inglasad balkong: Har du en inglasad balkong så gäller samma sak för den som vid dina andra fönster. Glaset ska putsas. Här blir det enklast om du plockar av del efter del och gör rent dessa på golvet inne på balkongen. Var försiktig då du lyfter glaset ur skenorna då det finns en risk att du tappar dem; en del väger ganska mycket också. Putsa på samma sätt som du vanligtvis gör - på varje sida, med en tvättsvamp, ordentligt med vatten utspätt med fönsterputsmedel och där du använder en fönsterraka - innan du hänger tillbaka fönstren. Passa även på att göra rent skenorna då dessa drar till sig ganska mycket smuts. Det är normalt lite enklare att rengöra glaspartier på en inglasad balkong än vanliga fönster då dessa bara har två sidor.

 • Torka ut skåp och garderober ut- och invändigt

 • Rengör element. Glöm inte bakom!

 • Rengör socklar, lister, golv, dörrar och dörrkarmar

 • Rengör klädkammare samt torka av hyllor både ut- och invändigt

Har du några frågor om flyttstädning eller vill komma i kontakt med oss angående något annat är du varmt välkommen att göra det via mail. Vi svarar inom en arbetsvecka!

hurflyttstadarman@gmail.com